DOETINCHEM – De zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Doetinchem hebben de afgelopen dagen bijna 15.000 euro opgehaald voor cafés die normaal gesproken tijdens carnaval meedoen met de Doetinchemse Elfkroegentocht. Vijf dagen lang werd ‘Radio Leutekum’ gemaakt vanuit Club 22-24 in de Grutstraat, waarbij luisteraars plaatjes konden aanvragen voor het goede doel.

“We zijn trots dat we door samen de schouders eronder te zetten, zoiets moois hebben kunnen doen voor een sector die het enorm zwaar heeft”, laat voorzitter Ilja Weijers van carnavalsvereniging De Umdraeyers weten.

De gezamenlijke carnavalsverenigingen in Doetinchem bedachten Radio Leutekum om het carnaval in de coronaperiode niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Luisteraars konden plaatjes aanvragen voor virtuele biertjes, waarbij één biertje gelijk stond aan 2,50 euro.

‘Zelfs van ver keken ze mee’
Ook werd er thuis via Zoom live meegekeken met de uitzending en waren carnavalsvierders op een groot scherm in de club te zien. “We hebben 15.000 unieke bezoekers gehad de afgelopen dagen, terwijl we hadden gerekend op 500 bezoekers”, zegt Weijers. “Zelfs van ver buiten Doetinchem, waaronder Brabant, Limburg en België, werd er meegekeken.”

Naast de radio-uitzending werd er ook een speurtocht georganiseerd door het centrum van de stad, waarbij mensen werden opgeroepen om mee te lopen in carnavalskleding. Ook konden inwoners van Doetinchem thuis meedoen aan ‘Heel Leutekum bakt’ en hun creatie delen op sociale media.

Carnavalsherinneringen ophalen
Verschillende Doetinchemse carnavalsverengingen en gasten als wethouder Ingrid Lambregts en gedeputeerde Peter Drenth kwamen tijdens de afgelopen vijf carnavalsdagen langs om hun carnavalsgevoel te delen en herinneringen op te halen.

De marathonuitzending werd dinsdagavond rond elf over elf afgesloten met de bekendmaking van het eindbedrag. De cheque van 14.769,28 euro werd namens de organisatie door burgemeester Mark Boumans overhandigd aan Pascal van der Beek van Club 22-24 die de Leutekumse Horeca vertegenwoordigde.

Radio Leutekum werd vijf dagen lang uitgezonden via radio.leutekum.nl