Tijdens de Leutekumse Galazitting op zaterdagavond 11 januari 2014 wordt in schouwburg Amphion te Doetinchem de orde van de Positieve Umdraey, door het bestuur van Carnavalsvereniging De Umdraeyers, toegekend aan De Zwarte Cross. De initiatiefnemers van De Zwarte Cross – de heren Gijs Jolink en Hendrik-Jan Lovink – zullen de onderscheiding in ontvangst nemen.

De toekenning komt voort uit de signalering dat een spontaan vrijwilligersfeest, De Zwarte Cross, in de loop der jaren veranderd is in een professioneel event. Elk jaar vinden er verdere verbeteringen plaats, zonder de kern van het evenement aan te tasten.

Positieve Umdraey

Het evenement heeft een ‘positieve umdraey’ doorgemaakt door op ludieke wijze met veel echt Achterhoekse humor maatschappelijke issues aan te pakken. Zoals bijvoorbeeld de naked run als protest tegen de opsluiting van de dames van de band Pussy Riot in Rusland. De ludieke acties hebben altijd een duidelijke boodschap zonder drammerig te worden, want het moet wel (Achterhoeks) leuk blijven.

Motivatie toekenning

De initiatiefnemers van De Zwarte Cross – de heren Gijs Jolink en Hendrik-Jan Lovink – zullen de onderscheiding in ontvangst nemen. De heer drs, Herman Kaiser, lid van het Permanent Adviescollege, gaat tijdens de uitreiking van de Positieve Umdraey in op de motivatie welke tot de toekenning heeft geleid.

De ‘Orde van de Positieve Umdraey’ werd eerder uitgereikt in 1990, 1992, 1994, 1997, 2000, 2006, 2008 en 2011.