In Memoriam | Rein Brugman

Lieve familie en vrienden van Kanselier Vorst Rein,

Graag willen wij onze dank uitspreken aan Rein voor wat deze bijzondere man voor ons als carnavalsvereniging de Umdraeyers allemaal heeft gedaan.
We kunnen zeggen dat hij zijn beste krachten aan ons heeft gegeven. Hij zag ons dan ook als zijn tweede familie.

Rein is vanaf de oprichting altijd betrokken geweest bij onze club.Een zeer harde werker en organisator voor wie niets te gek was, hij wist altijd mensen te motiveren om samen met hem de schouders eronder te zetten.Rein heeft jaren in het bestuur gezeten en heeft vooral als penningmeester er mede voor gezorgd dat er een sterk fundament staat, waar we nu nog steeds de vruchten van plukken.

Een van zijn hoogtepunten moet toch zijn prinsenschap in 1988 zijn geweest. Reinier, zelfs zijn naam is een Umdraeyer, wordt uitgeroepen als tiende Prins van de Umdraeyers en tevens Stadsprins van Leutekum. Rein wordt bijgestaan door zijn adjudanten Jan Eggink en Dick Leverink en de pages Eryt Straat en Heleen Liedenbaum. Zij regeren met de leus ‘Gin geslöttel en gezeur, carnaval geet veur’ hetgeen een knipoog was naar zijn dagelijks werk als installateur.

Wat ons altijd aan Rein zal herinneren is toch wel de Reinhal aan de Havenstraat, naamgever en initiator van ons onderkomen die we wekelijks en rond de carnaval dagelijks gebruiken. Rein kon fantastische anekdotes vertellen over de bouw, wat hem ook nog gekscherend de naam van slavendrijver opleverde… de naam “verdiende” hij tijdens de pauze van het bouwen van de hal. Een gevleugelde uitspraak was dan wel : “Geef de jongens maar een halve bak koffie, het duurt allemaal al te lang”. Ook de grote dag van het straten, of zoals hij het noemde; broodjes leggen, zat Rein iedereen achter de vodden aan; hij wist namelijk dat Bertus Bos in de middag een buffet kwam bezorgen en dat ook het spontaan aangeboden vat bier van de residentie houders familie Wildenbeest in de smaak zou vallen.Het werk moest klaar zijn, het “verbod” op drank en eten tijdens werkzaamheden werd in de loop van tijd steeds groter “want as ze an ut bier bunt, krieg ik ze niet meer aan het wark”.

Rein had ook duidelijk een vooruitziende blik en visie, als mede-initiator van commissie Nachtkaars en zijn kritische doch positieve blik op de toekomst is stichting Carnaval Leutekum ontstaan en zijn onze carnavalsactiviteiten verhuisd naar de binnenstad. Het mag nu duidelijk zijn dat dit een enorme impuls heeft gegeven aan ons als vereniging en het carnaval als geheel in Leutekum.

Door al zijn inspanningen voor de vereniging is Rein benoemd tot Kanselier van cv de Umdraeyers, een ere-titel die hij met erg veel trots droeg.

Één ding was heilig bij Kanselier Vorst Rein; “Het Protocol”.Daar was hij een strenge bewaker van. Dus kom niet met een trui aan op een afscheidsreceptie van een Umdraeyer want Rein stuurt je naar huis om je om te kleden.

Rein kende zijn ups en downs met zijn gezondheid en we schrokken dan ook enorm op de abdicatie van Prins Anton toen Rein onwel werd, hij wilde perse deze avond bijwonen, samen met zijn carnavalsvriend Kanselier Vorst Martin. Mooi was het om te zien, dat zijn vereniging er die avond vóór hem was, een ieder pakte zijn rol en mede door snel handelen was Rein er nog. Na zijn revalidatieperiode moest en zou Rein op 20 maart bij de prinsenconvent vergadering aanwezig zijn en hij was er op de voor ons herkenbare wijze. Met veel wijze raad en scherpe opmerkingen, en ja de laatste woorden: doe der nog eentje in van mien.

Kanselier Vorst Rein, je was toch wel de nestor van het convent en de vereniging en altijd paraat in je eigen Reinhal als we weer een vergadering hadden. Niet zelden kon je prachtig vertellen over het verleden. Zo had Rein vele uitspraken waar we allemaal van genoten: Zeg kiek eens hier of de tied herhaalt zich ik heb het allemoal al een keer met gemaakt.

Het is duidelijk dat Rein door de vereniging en het convent gemist gaat worden; zijn humor, zijn noeste arbeid en zeker zijn aanwezigheid.

Beste Debbie, Denis, Renate en Niels, niet te vergeten Tijn, Quinten en Kyam en ook alle andere familieleden en vrienden van Rein, wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe. Wij hopen dat jullie troost zullen vinden in de vele mooie en waardevolle herinneringen.

Lieve Rein, we gaan je ontzettend missen maar we beloven dat we als vereniging én prinsenconvent zullen blijven waken over onze Umdraeyers, het protocol en jouw Reinhal.