Hoogheid van Carnavalsveringing de Umdraeyers zijn betekent dat hij zich moet houden aan een paar gedragsregels. Niet alleen hij maar ook zijn Gevolg… Het lijkt allemaal heel serieus, maar dat is het ook! Een nieuwe Hoogheid kan misschien niet op de hoogte zijn van alle protocollen, daarom wordt hij bijgestaan door zogenaamde ‘prinsenbegeleiders’. Dit zijn twee mannen die voorheen al een keer Prins zijn geweest en dus precies op de hoogte zijn van alle gedragsregels. Dan nu een kleine greep uit het protocol!

Op de zaterdagochtend voor de Grote Leutekumse Optocht vindt de Sleuteloverdracht plaats. Gedurende de carnaval krijgt de Hoogheid de macht over Leutekum, omdat de burgermeester deze aan hem afstaat. De rollen worden ‘umgedraeyd’. Als symbool voor zijn macht krijgt hij een enorme sleutel die hij gedurende de carnaval met zich mee moet dragen. Alsof dat niet genoeg is draagt hij ook nog een scepter bij zich. Deze mag hij nooit uit het oog verliezen

Protocollen

  • Staat de Hoogheid? Dan moet het hele Gevolg net zo lang blijven staan, totdat hij weer gaat zitten.
  • Steken, veren, capes en ontvangen onderscheidingen moeten ten aller tijden worden gedragen.
  • De Hoogheid of leden van zijn Gevolg mogen nooit alleen rondlopen. Het Gevolg moet bij elkaar blijven.
  • Bij officiële gebeurtenissen moeten de witte handschoenen aan. Tip: heb je dorst? Drink dan Zeven-up of een andere kleurloze drank!
  • Dit is nog maar een kleine greep uit de protocollen maar er zijn er uiteraard nog veel meer. Nu kun je in ieder geval alvast checken of de Hoogheid zich houdt aan deze regels.