De avond van de 11e van de 11e staat in het teken van het kiezen van de nieuwe Hoogheid. Het is een feestelijke aangelegenheid waarbij carnaval vierend Leutekum weer de polonaise mag inzetten onder genot van een lekker drankje. Terwijl alle carnavalisten lekker aan het feesten zijn buigt het senaat en de voorzitter in vol ornaat zich over de verkiezing van de nieuwe Stadsprins van Leutekum. Het Senaat bestaat uit 11 stemgerechtigden buitenom de Voorzitter van het Senaat.

Melk

Voordat het stemproces van start kan gaan dienen alle aanwezigen een glas melk te drinken. Er wordt melk gedronken, omdat Leutje af en toe geleegd dient te worden. Daarnaast symboliseert melk het ‘levendrank’ dat jonge kinderen als eerste voeding krijgen. De voorzitter omschrijft de 11 mogelijke kandidaten voor het Prinsenschap aan de hand van cryptische omschrijvingen. Na het bespreken van de 11 Prinselijke profielen verzoekt hij de 11 stemgerechtigden om hun stem uit te brengen en deze weer bij hem in ten leveren. Vervolgens telt een stemcommissie de stemmen.

Witte rook

De stemcommissie vraagt aan de uitverkorene: “Bent u bereid om het ambt van Stadsprins te aanvaarden?”. Als de uitverkorene zijn ambt heeft aanvaard is het tijd voor de symbolische witte rook en het ophangen van de ‘Umdraey’. Wil je het zelf eens meemaken? Kom op 11 november dan zelf eens kijken!